2019. február 14., csütörtök

Érdekességek amit eddig nem tudtál még a Downton Abbey konyhájáról


A forgatásra a valóságban a dél-angliai Hampshire-ben található Highclere Castle-ban került sor.

A kastély 1679 óta a Carnarvon család birtoka, és jelenleg a 8. gróf lakja a feleségével, Fionával. Figyelemre méltó, hogy Highclere valós története némely ponton azonosságokat mutat a sorozattal. Pl. az első világháború alatt hadikórházként működött, a Carnavonok története pedig legalább olyan fordulatos, mint a Crawley famíliáé: a Carnavon grófjával 1895-ben összeházasodó Lady Almira szinte biztosan az őt keresztapjaként kistafírozó amerikai Rotschild bankár gyermeke volt, a 20. század elején pedig az a Lord Carnavon élt a történelmi falak között, aki Tutanhamon sírjának feltárását finanszírozta.


A sorozatbeli arisztokraták kényelméről 70 fős személyzet gondoskodott, a valódi tulajdonosokat pedig még a 20. század elején is 24 fős személyzet szolgálta ki.


Minden epizódban megcsodálhatjuk a pompás belső tereket, hiszen a szereplők gyakran teáznak vagy isznak egy pohár italt a szalonban és a könyvtárban, esetleg a parkban, a pazar lakomákat pedig abban az étkezőben tálalják fel nekik, ahol I. Károly Van Dyck által festett lovasportréja függ a falon.


A forgatókönyvírók a cselekményben ugyanakkora hangsúlyt fektettek a család „fenti” életére, mint a szolgálók „lenti” munkájára. A házvezetőnő, Mrs. Hughes, a szakácsnő, Mrs Patmore és a jobbkeze, Daisy Mason általában a stúdiókörülmények között felvett konyhai jelenetekben tűnik fel, és készít ínyencfalatokat az urak asztalára, valamint szerényebb ételeket a cselédségnek.


Forras : itt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése